Vins Urpina
Gebrada
Picapoll i Macabeu
El Gebrada és un vi blanc D.O. Pla de Bages, vinificat amb les varietats autòctones Macabeu (50%) i Picapoll (50%) provinents d’agricultura ecològica, i criat en bota de roure francès. Color groc pàl·lid amb reflexos palla.
La boca ve marcada per la frescor àcida del vi i el volum ample i amable que li dona la criança en fusta, mostrant així un conjunt en què es percep una gran estructura i riquesa, que llisca sobre de les notes varietals de la Picapoll i la Macabeu. En evolució aquest vi blanc va guanyant pes en boca, equilibrant les delicades i dolces notes de fusta amb la tensió fruitosa dels cítrics i la fruita blanca, mantenint un record llarg i equilibrat.
En nas, en un primer moment l’aroma ve dominada per la Picapoll amb les seves notes de pells cítriques, que marquen el nucli del vi envoltat de la maduresa dolça de fruita blanca de la Macabeu. Evolució lleugerament especiada, amb notes de canyella i cardamom que fonen l’expressió de la fruita i de la fusta en un paisatge ple de matisos.
Vinificació: Raïm veremat a mà i refrigerat durant una nit a 4°C. Desrapat i premsat amb un curt contacte amb la pell del raïm que li dona més riquesa, ajuda a l’expressió aromàtica i l’ajudarà al vi futur a sostenir la criança.
Criança: Fermentació a 16 °C en inoxidable. A mitja fermentació, un 20% del most passa a bota de roure francès, on es realitza una criança sobre lies de 5 mesos.
Graduació: 12,5%vol.
Alfàbrega
Muscat Blanc
L’Alfàbrega és un vi blanc fresc i aromàtic, elaborat a partir de raïm muscat blanc procedent de cultius ecològics i veremat a mà. Amb una producció limitada a només 600 ampolles, aquest vi es caracteritza per la seva maduració, convertint-lo en una opció ideal per a amants de vins blancs únics i de qualitat.
Aquest vi destaca per la seva intensitat aromàtica. Les notes florals, especialment de rosa, típiques de la família dels moscatells, es fusionen amb el meló madur i unes subtils aromes especiades que ens recorden l’alfàbrega. Aquesta combinació aporta a la flor i la fruita blanca un toc singular, evocant les herbes aromàtiques que ens connecten amb el pesto i el nostre mediterrani.
La seva textura cremosa i el pes en boca recorden a la polpa de raïm, amb un final llarg i persistent on es fonen les espècies com el pebre rosa, la fruita com el meló i el raïm, i l’herba aromàtica, deixant un record inoblidable de l’alfàbrega.
Graduació: 13% vol.
Dues Mans
Cupatge
El Dues Mans és un vi negre D.O. Pla de Bages criat en bota de roure francès. De color vermell amb reflexos bruns de mitjana intensitat, expressant el color i intensitat de la varietat majoritària, la Mandó (50%). És un vi elaborat a partir de raïm d’agricultura ecològica.
En boca la buidor de la Mandó ens deixa la sensació de vins aeris, fent-lo un vi amb una entrada en boca molt amable. El cupatge amb Cabernet Sauvignon (20%) i Merlot (20%) ens omple la mitja boca, donant-li volum i carnositat. Mentre el petit percentatge de Sumoll (10%) és suficient per transmetre la part més vibrant i una lleugera rusticitat que apareix cap al final de boca.
En nas es desperta amb notes de fulla seca, pebre i cacau donats per la Mandó junt amb cirera i fruits del bosc aportats per la Cabernet Sauvignon i la Merlot.
Vinificació: Raïm collit a mà i transportat en caixes a càmera frigorífica. Refredat durant 24 hores a 4ºC. Desrapat i triat amb taula de selecció. Es vinifiquen les varietats per separat, segons ordre de maduració. Maceració 6 dies a 26ºC mitjançant tres remuntats diaris. Cupatge després de malolàctica, previ a l’entrada a bota.
Criança: 12 mesos de botes, 100% de roure francès. Botes de 300 litres de primer a tercer any.
Graduació: 13,5% vol.
3 Nits
Merlot
El vi 3 Nits és un vi negre de la varietat Merlot (100%) D.O. Pla de Bages. De color vermell picota amb reflexos grana i vermellosos molt vius.
En boca és un vi potent, on el gran volum dona elegància als tanins madurs. Records a fruita negra, encara fresca, sobre fons de torrats fins de la bota. En boca és llarg, on persisteixen les notes de confitures, fulla de tabac i cacau.
En nas dominen els aromes de fruita fresca, destacant les mores i cassis sobre un fons de confitura, cacau i matisos minerals. En evolució les notes balsàmiques apareixen donant frescor al conjunt.
Vinificació: Fermentació controlada a 26ºC amb llevat seleccionat. Maceració de 10 dies utilitzant pigéage i petits remuntats diaris. Fermentació malolàctica en inoxidable previ a la criança.
Criança: Botes d’1 a 3 anys roure francès (70%), roure americà (20%) i roure centre – europeu (10%).
Torrat: Barreja de torrat lleuger mig i mig + per a potenciar la complexitat sense tapar l’expressió del raïm. Criança de 12 mesos en bota i un any d’ampolla.
Graduació: 14% vol.
U
Cabernet Sauvignon
U és un vi negre D.O. Pla de Bages, de color grana d’intensitat molt alta i cos profund, amb notes de cirera i fruita negra. Elaborat a partir de Cabernet Sauvignon (100%) d’agricultura ecològica.
En boca la sensació de menjar fruita és acusada, rebent la complexitat que va de la fruita fresca fins a notes de cafè aromàtic i espècies (cardamom). El record en boca és llarg, sense fatiga en l’expressió fresca, envoltat de lleugeres notes torrades i dolces de la bota.
En aroma, inici d’expressió varietal alta, amb notes de cirera picota fresca i fruita negra (pruna, aranyons…). En evolució, persisteix la dominància de la fruita fresca, que junt amb les notes balsàmiques típiques de la zona, refresquen un conjunt de molta complexitat on apareixen de fons notes de cacau, fruita seca, envoltades d’una percepció mineral de pedra molla.
Vinificació: Raïm refrigerat a 4º, desrapat i fermentat en bota oberta de 300 litres. La maceració es fa amb pigéages manuals tres cops al dia durant 7 dies i descubat manual. Fermentació malolàctica en bota de roure tancada.
Criança: Botes noves 100% de roure francès de gra extrafí. Torrat mig i mig ++. Criança de 15 mesos en bota.
Graduació: 14,5% vol.
Cor Valent
Sumoll
El Cor Valent és un vi negre D.O. Pla de Bages, provinent de vinyes molt velles, gairebé centenàries, alguna d’elles plantades de manera que encara avui en dia no s’hi pot accedir amb tractor. Són vinyes de producció molt baixa i que revelen amb la seva singularitat un estil molt lligat a la nostra història vitivinícola.
És un vi de mitja capa amb un color vermell intens i brillant, característic de la varietat Sumoll (100%) a partir de raïm d’agricultura ecològica.
En boca té una entrada aparentment lleugera, i durant el pas de boca mostra raça, potència, tensió i una rusticitat que ens omple de sensacions netejant i donant frescor. Una experiència de tast que tenen pocs referents en el paisatge vitivinícola mundial.
En aroma és un vi que desperta fresc i viu amb una barreja explosiva d’espècies i fruita vermella. Destaquen notes de nou de cola, pell de cítrics sobre fons de clau i sàndal. En evolució mostra la seva fortalesa mantenint les notes de fruita àcida i la vivacitat que mostra la seva capacitat d’evolució.
Vinificació: Refredat durant 24 hores a 4º C. Desrapat i triat amb taula de selecció. Vinificat en bota oberta, amb tres pigéages manuals al dia. Maceració de 5 dies. Descubat a mà. Malolàctica en inoxidable i posteriorment trascolat a bota.
Criança: 15 mesos de bota de roure francès nova de 300 litres. Utilitzem torrats suaus per respectar i potenciar la frescor de la varietat.
Graduació: 13% vol